Nieuws

Nu al vast een beetje genieten van het prachtige uitzicht op  de rivier de Waal ?

 Kijk dan mee met deze film van Ewout met muziek van Kasper

Opening vaarzeizoen


Op zondag 1 mei is met een zonovergoten dag officieel het vaarzeizoen geopend voor de waalschokker Neeltje Jantje en de voormalige veerpont Hendrikus.

Niet alleen de de schepen waren te bezichtigen of uit te proberen met een vaartocht , maar ook ruim 150 klassieke auto's sierde de waalkade voor een toertocht door het prachtige Rivierenland.


De vele vrijwilligers van de Hendrikus en de Neeltje Jantje hebben vandaag passie en ervaringen kunnen delen met de honderden bezoekers en ook samen  onderling weer bij kunnen kletsen.

Rotary Tiel-Waalstreek


Met super veel dank aan een zeer enthousiast team vrijwilligers is een eerste aanzet gemaakt om de oorspronkelijk kleuren, met name wit en zwart, weer terug te brengen.

Overdracht Hendrikus

Veerpont De Hendrikus Varend monument®


Tienduizenden passagiers staken tussen 1985 en 2015 de Waal tussen Tiel en Wamel over met veerpont De Hendrikus. Na een grondige opknapbeurt, die nodig was om dienst te kunnen doen als pont op het Albertkanaal in Antwerpen, kwam de Hendrikus begin 2020 weer terug in de Tielse haven. Binnenkort is de boot ook weer regelmatig te zien op de rivier. Daar gaat de Stichting tot Behoud van Hendrikus, de nieuwe eigenaar, voor zorgen. Maandag 22 februari gaf wethouder Frank Groen de sleutels en het oude stuurwiel aan de voorzitter van de stichting, de heer Huib van Everdingen. Hiermee is de overdracht van de Hendrikus officieel bekrachtigd.


“Tiel is en blijft de thuishaven van de Hendrikus”, vertelt Huib van Everdingen. “Vanuit Tiel gaan we, als de coronamaatregelen het weer toestaan, vaartochten op de Waal organiseren en bezorgen we mensen een onvergetelijke dag. Met inkomsten daaruit en uit giften onderhouden we de boot. De Hendrikus hoort echt bij Tiel. Het is varend erfgoed. Als het ons ligt krijgt de boot straks de monumentenstatus. We willen

de Hendrikus graag behouden voor Tiel en de regio.”

Wethouder Frank Groen: “We zijn heel blij met dit initiatief van de Stichting. Hierdoor kunnen we de

Hendrikus weer zien varen. En de activiteiten van de Stichting zijn een mooie stimulans voor recreatie en toerisme in onze stad en de regio. Ik wens de Stichting heel veel mooie vaartochten toe.” 


Over de Hendrikus

De Hendrikus werd in 1959 in Zaandam gebouwd. Na veel jaren varen als veerpont in Alblasserdam,

kwam de boot in 1985 naar Tiel. In 2015 werd de Hendrikus vervangen door de moderne Pomona. Sinds die tijd was de Hendrikus onder andere de extra veerboot bij Appelpop en Tiel Maritiem. Ook voer de boot nog enige tijd op het Albertkanaal bij Antwerpen. Op 62-jarige leeftijd begint de boot aan een nieuwe carrière. De Stichting tot Behoud Hendrikus organiseert verschillende vaartochten. Bijvoorbeeld als onderdeel van een struintocht of een bedrijfs- of familie-uitje. 

Hendrikus tussen de ijsschotsen

Meer prachtige winterbeelden zijn te vinden bij https://detielenaar.nl/nieuws/2021/02/winter-februari-2021-in-tiel/

Eigendoms overdracht Hendrikus Tiel

Eigendoms overdracht Hendrikus


28 januari 2021 - Binnenkort zal de voormalige veerpont Hendrikus van Tiel officieel in eigendom worden overgedragen vanuit de Gemeente Tiel naar de Stichting tot behoud Hendrikus.   Het bestuur van de Stichting  is hier heel erg blij mee en  hoopt deze zomer al de Hendrikus in te kunnen zetten voor kleine vaartochten over de Waal. 


Binnenkort zal Notaris Aitton de akte opmaken  voor de eigendomsoverdracht en kunnen het bestuur van de Stichting tot behoud Hendrikus  en Wethouder Frank Groen namens de Gemeente Tiel de handtekeningen plaatsen. 


Daarna kan het Stichtingsbestuur aan de slag voor de certificering en aanpassingen om het schip vaarklaar te maken. 

Hendrikus overdracht aan Stichting tot behoud...

19 januari 2021 - Na een lange - grotendeels door Covid-19 veroorzaakte- stilte waarin het bestuur van de Stichting tot behoud Hendrikus weinig anders te doen stond dan ‘behoud van….’ wordt het tijd voor informatie over de huidige stand van zaken;

  • Formele overdracht van Hendrikus naar de stichting zal binnenkort plaatsvinden. Het bestuur van de Stichting tot behoud Hendrikus is in vergaand overleg hierover met de gemeente en de verwachting is dat eind februari de ‘akte van overdracht’ bij de notaris zal worden getekend.
  • Onderhoud van de Hendrikus kostte enige tijd. De relingen moesten worden aangepast en terug in oude staat worden gebracht. De motor heeft een grondige revisie gehad en bepaalde onderdelen zijn vervangen en met kennis en hulp van Swets Nautical en Cummins ( MarinePower) geheel bedrijfsklaar gemaakt.
  • De Bilge is leeggepompt door de BilgeBoot uit Nijmegen ( +/- 400 liter weggepompt!) en kan nu worden schoongemaakt.
  • Verzekeringen en certificering moeten worden overgedragen naar de Stichting. Vanwege de Covid  ‘lockdown’ hebben de officiële instanties gekozen voor een voorlopige verlenging van het certificaat en moet bij ingebruikname voor passagiers tochten een nieuwe aanvraag voor certificering gedaan worden.

Verbinding

Komend jaar willen wij ons vooral richten op ‘de Verbinding’. De verbinding tussen de oevers van de waal, de verbinding tussen de gemeenten en inwoners in onze regio, de verbinding tussen de uitvoerders van de waterwerken en de inwoners en ook de verbinding van de passagiers onderling. 


Kortom; de sociale, ecologische en economische verbinding bewerkstelligen in ons fraaie Rivierengebied.

Hendrikus stuurwiel


oktober 2020 - Bij het Streekarchief in Tiel hebben we een paar prachtige authentieke instrumenten gevonden van de Hendrikus. 

Deze gaan we in de toekomst een mooi plekje geven op het schip.

Scheepshoorn Hendrikus
Scheepsmotor bediening Hendrikus
Kompas Hendrikus
Open Monumentendag 2020 op de Hendrikus


Tiel-14 september

De Hendrikus is terug in Tiel!  

Van 1985 tot 2015 pendelde het veer tussen Tiel en Wamel. Net als vroeger konden liefhebbers zondag tijdens Open Monumentendag een kijkje nemen op de Hendrikus en de verhalen horen over de historie, plannen en gebruik van de Hendrikus, maar ook van de waalschokker Neeltje Jantje.

De Hendrikus is in 2019 bijna een jaar in Antwerpen ingezet als veerpont. Vorig jaar is de Hendrikus uit 1959 opgeknapt op een scheepswerf in Maassluis. Het schip wordt binnenkort overgedragen aan Stichting tot Behoud van de Hendrikus en ligt weer sinds januari in Tiel. " Ons doel is om het in te zetten voor Waaltochten, mogelijk ook Nederrijn en Lek. "


dit artikel is mede tot stand gekomen door een artikel in De Gelderlander


Hendrikus Tiel

Antwerpen 8 juli 2019

Sfeer proeven  op de Hendrikus tijdens een vaartocht op het Albertkanaal

Een mooie gelegenheid voor informeel overleg over de toekomst in 2020 voor als de Hendrikus mogelijk weer Tiel als thuishaven heeft

Hendrikus Tiel
Hendrikus- Voor altijd samen in de Tielse haven

Voor altijd samen in de Tielse haven


9 september-Straks liggen ze zij aan zij in de Tielse jachthaven. Waalschokker de Neeltje Jantje, anno 1939 en voormalig Tiels veerpont de Hendrikus die met bouwjaar 1959 nog een 'jonkie' is in vergelijking met de waalschokker. Toch gaan zij een 'goed huwelijk' aan. Twee stichtingen ontfermen zich over hen.


Tiel - "Ze varen wel in elkaars water, maar niet in elkaars vaarwater", stelt Huib van Everdingen, voorzitter van de Stichting die de voormalige veerpont onderhoudt en bewaart voor het nageslacht. De Hendrikus ligt sinds begin 2020 weer in de Tielse haven en het is de bedoeling het vaartuig te gaan gebruiken als dag-passagierschip. "Bedrijven en families kunnen de Hendrikus afhuren, bijvoorbeeld als trouwlocatie. De capaciteit is 49 personen, daarmee is het meteen een mooie aanvulling op de Neeltje Jantje die een stuk kleiner is."


Vaartochten

We willen bedrijven langs de uiterwaarden laten varen maar ook particulieren meenemen, met hun fiets om onderweg uit te kunnen stappen. Als pleisterplaatsen willen we de regionale horeca ter plaatse gebruiken. Het is niet de bedoeling dat de Hendrikus een party-schip wordt. Waalschokker de Neeltje Jantje wordt al enkele jaren gebruikt voor vaartochten. Maar het schip wordt bijvoorbeeld ook gehuurd voor as-verstooiingen op de Waal. "Daarvoor heeft houtkunstenaar Jos Bregman speciaal een tool vervaardigd, uit twee inelkaar gegroeide bomen, met een soort trechter van glas uit de glasfabriek in Leerdam erin verwerkt, daar gaat de as doorheen en vloeit dan zo uit in de rivier," legt Roemer van de Neeltje Jantje uit. Hij is aangetrokken als adviseur van de Hendrikus.

Programma Open Monumentendag 2020-Tiel

Vorig jaar al deed de Neeltje Jantje mee aan de landelijke Open Monumentendag in Tiel. Een uniek varend monument. "Dit jaar liggen er twee varende monumenten naast elkaar", zegt Roemer, die het liefst zou zien dat een deel van de Tielse jachthaven een nostalgisch karakter krijgt. "Een stukje museum-haven voor dit soort schepen." Het is jammer dat de Waalkade nog niet af is. De schepen liggen nu helaas niet in het zicht en ook niet op een wandelroute. Ze liggen, vanaf de dijk gezien, aan de andere kant van het clubhuis in de jachthaven. Maar zijn de komende open monumentendag (zondag 13 september) wel te bezichtigen. "Uiteraard binnen de geldende Corona-regels", aldus Van Everdingen.


Wandelingen

De open monumentendag is zo wie zo anders dan anders. In verband met corona zijn er namelijk geen 'open deuren' dit jaar. De organisatie beperkt zich tot een aantal natuur- en stadswandelingen. Onder deskundige leiding van een ervaren gids, maar ook individueel met een plattegrond, omdat het aantal plaatsen voor wandelaars maar beperkt is. Voor ouders met kinderen is er een monumenten-speurtocht. Voorts is er een bezoekersprogramma op de historische begraafplaatsen van Tiel.


Marjon de Lange


kom ook kijken tijdens de open monumenten-dag zondag 13/9




Meer weten over monumenten in Tiel ?

Kijk dan op de website van  Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en omstreken.



Bezoek aan voormalig voetveer Hendrikus in Antwerpen


Bezoek aan voormalig voetveer Hendrikus in Antwerpen

De Tielenaar.  21-7-2019 Door Jan Bouwhuis


Na de ingebruikname van het nieuwe voetveer Pomona in oktober 2015 kwam de Hendrikus vrij in de verkoop. Om de Hendrikus als varend monument toch voor Tiel te behouden is een stichting opgericht: Stichting tot behoud Hendrikus. De gemeente Tiel heeft de Hendrikus voor een gering bedrag overgedragen aan de stichting. Samen met bestuursleden en  betrokkenen is een bezoek gebracht aan Antwerpen. Daar vaart nu op het Albertkanaal onder de naam Waterbus de Hendrikus als onderdeel van een veerdienst.


Jan Bouwhuis heeft een hele mooie film gemaakt van deze tocht. Nieuwschierig?

kijk dan snel verder

https://detielenaar.nl/nieuws/2019/07/bezoek-aan-voormalig-voetveer-hendrikus-in-antwerpen/



Geschreven door Menno Provoost



TIEL  22 augustus- Het voormalige veer Hendrikus is weer actief in Tiel. Een stichting ijverde voor het behoud van het scheepje voor de Waalstad. Met succes: na een korte dienst als waterbus in de buurt van Antwerpen is de veer nu weer terug.



Het schip wordt binnenkort formeel overgedragen van de gemeente aan de Stichting tot behoud Hendrikus. Die biedt hem aan voor recreatieve of zakelijke doeleinden om hem zo in stand te kunnen houden. Twee gepensioneerde schippers hebben zich bij de groep aangesloten om hem te besturen. De Hendrikus kan gebruik maken van de aanlegpontons van de pontjes van Uiterwaarde.

''Tiel heeft nog niks wat dit soort vaarmogelijkheden betreft'', zegt secretaris van de stichting Maarten Copper. ''Het idee is dan dat je ofwel opstapt en helemaal meevaart. Ofwel je stapt op en je kunt elders afstappen met je fiets en terug fietsen of wandelen, wat je wilt.''



De Hendrikus voer dertig jaar als voet- en fietsveer tussen Tiel en Wamel tot hij eind 2015 vervangen werd. Veel Tielenaren betreurden dat besluit.



'Beeld Hendrikus hoort bij Tiel'

''Het beeld van de Hendrikus hoort bij Tiel'', zegt Huib van Everdingen, voorzitter van de Stichting tot behoud Hendrikus. ''Als wij ons niet ontfermen over deze boot dan verdwijnt hij ook definitief uit het beeld. Het is misschien niet zo aardig om te zeggen maar als je het vergelijkt met de vervangende boot voor de veerdienst, dan zie ik toch liever een schip als dit.''

De oude Tielse veerpont is nog een tijdje als reserve-vaartuig ingezet en zou eigenlijk verkocht worden. Vorig jaar deed zich een mooie kans voor om hem toch voor Tiel te behouden. Een rederij kreeg het schip in bruikleen als waterbus in de buurt van Antwerpen, op voorwaarde dat hij in goede staat gebracht werd. Dat is gebeurd.



Start moeizaam door corona

In nieuwe kleuren is hij nu terug en zo goed als gereed om met gezelschappen of recreanten op pad te gaan. Er stonden voor deze maand al tochten gepland, maar die zijn in verband met corona geschrapt. ''Dat is wel heel vervelend'', zegt de voorzitter. ''Het is een beetje een kip en ei-kwestie. Je moet hem eerst varend hebben om de zaak verder te krijgen, sponsoren te vinden en dat soort dingen.''

Toch denken de vrijwilligers dat er straks voldoende animo is om met het scheepje op pad te gaan. ''We willen ook aansluiten bij het hele traject van dijkverhoging de komende jaren'', zegt Copper. ''Daar zit ook een duidelijk recreatief plan achter en het is een goede gelegenheid om mensen de ontwikkelingen in het mooie rivierengebied vanaf het water te laten zien.''





Share by: